Hoe gaat het CBR praktijkexamen in zijn werk?

Stap 1:

  1. Uitnodiging en plannen van je examen
  2. Controle van je ID
  3. Controle of je geslaagd bent voor je auto theorie-examen
  4. Controle of je het formulier: zelfreflectie hebt ingevuld. Dit wordt na je examen met de examinator besproken


Omdat veel leerlingen het prettig vinden dat hun rij instructeur erbij komt zitten met het praktijkexamen, is het in de meeste gevallen toegestaan. Belangrijk is dat jij het praktijkexamen ziet als een normale rijles. Dat zorgt voor minder spanning.


Stap 2:

Bij elk praktijkexamen wordt er een ogentest afgelegd. Je moet laten zien dat je ogen voldoende functioneren om gevaren in het verkeer te zien. Jij mag het kenteken van een auto die 20-30 meter ver staat voorlezen aan je examinator. 


Na het lezen van het kenteken stap je in de auto óf krijg je vragen over bepaalde dingen van de auto. Soms wordt er met je examinator onder de motorkap gekeken of jij weet waar de ruitenvloeistof bijgevuld moet worden of waar je je oliepeil controleert.


Stap 3: 

Hier heb je naar uitgekeken of tegenop gezien: de examenrit.

De examenrit is een korte rijles van ongeveer 35 minuten. Jij moet aan je examinator laten zien dat je verkeersinzicht hebt én het voertuig beheerst waar je in rijdt. In dit examen rij je voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor een ander deel rijd je op aanwijzing van de examinator.


Waar wordt er vooral naar gekeken?

Er wordt vooral gekeken naar je kijkgedrag, beheersing van de auto, voorrang verlenen en of jij veilig en zelfstandig kunt rijden.


Dé 7 examenonderdelen:


Stap 4:  

Direct na afloop hoor je of je geslaagd bent. Ben je niet geslaagd? Dan moet je daar niet te veel over in gaat zitten. Je neemt gewoon nog wat rijlessen en plant een nieuw examen in. 

Lees hier de tips voor je praktijkexamen

Terug naar het informatieportaal

Bekijk onze andere informatie:

Tags:

Beste rijschool Den Haag

Rijbewijs Tips

CBR praktijkexamen