Bijzondere verrichtingen voor je tussentijdse toets en Praktijkexamen CBR

Je hebt het vast meer dan eens gehoord van je rijinstructeur; ‘bijzondere verrichtingen’, misschien ben je wel angstig als je deze woorden hoort. Maar wees gerust, ze zijn minder moeilijk dan je denkt. In je rijlessen wordt hier uitvoerig op ingegaan.

Op je praktijkexamen of tussentijdse toets moet je bijzondere verrichtingen uitvoeren. Op de tussentijdse toets krijg je er twee om hiervoor vrijstelling te krijgen, deze verrichtingen hoef je dan niet meer uit te voeren op je praktijkexamen.

Er zijn 5 bijzondere verrichtingen:

Wat houden deze verrichtingen in?

Bijzondere verrichting - de stopopdracht:

Bij deze bijzondere verrichting heb jij de taak om, als de examinator dat aangeeft, te stoppen langs de weg en vervolgens weer wegrijden. Het doel van deze opdracht is om de auto snel een plek langs de weg te kunnen geven als jij bijvoorbeeld op een smalle weg rijdt en je voorrang moet geven aan een auto die je tegemoet komt rijden. Belangrijk is: je moet weer weg kunnen rijden zonder achteruit te hoeven steken. De rijinstructeurs van ZH rijschool gaan dit op een makkelijke manier uitleggen en oefenen met je.

Bijzondere verrichting - de parkeeropdracht:

Inderdaad, bij deze bijzondere verrichting moet je parkeren. Dit kan fileparkeren zijn en voor of achteruitparkeren.

Omdat er in ons land erg veel soorten parkeerplekken zijn, vindt jouw examinator het belangrijk om te zien hoe jij kunt parkeren zonder andere auto’s te hinderen. Als jij bijvoorbeeld rijlessen in Den Haag krijgt, moet je zorgen dat je zonder hinder de auto een mooi plekje kunt geven. 

Bijzondere verrichting - bocht achteruit:

Rij je een straat in en is er een wegversperring? Dan moet je achteruit de straat uitrijden. Deze opdracht moeten sommige examenkandidaten uitvoeren op hun CBR-praktijkexamen. 

In je rijlessen zul je met je instructeur dieper op deze opdracht in gaan. Je leert welk referentiepunt je voor ogen moet houden én wanneer je in moet gaan sturen. Als jij een tussentijdse toets gaat doen én je haalt deze verrichting, dan krijg je vrijstelling voor 1 bijzondere verrichting op je CBR-praktijkexamen. 

Bijzondere verrichting - omkeeropdracht:

Bij deze bijzondere verrichting krijg jij de taak om de auto in een straat te keren. Dit moet jij zo zuiver en netjes mogelijk uitvoeren zodat je geen schade maakt én de andere verkeersdeelnemers niet tot last bent. Waarschijnlijk heb je deze opdrachten al geoefend met je instructeur. Je bent bijvoorbeeld naar een wijk in Den Haag gereden en hebt deze opdracht een paar keer uitgevoerd. Bij veel rijscholen wordt de leerlingen geleerd dat het draaien door 3 keer steken is, 1 geruststelling hierop: je mag meerdere keren steken. Als het maar veilig gebeurt.

Veel gemaakte fouten hierbij:


Bij onze rijschool in bijvoorbeeld Den Haag rijden wij met jou naar een rustig stuk om deze oefening te oefenen tot je deze 100% onder de knie hebt. Wij zorgen dat jij gaat slagen.

Bijzondere verrichting - de hellingproef:

De hellingproef, de opdracht waar veel leerlingen tegen op zien. Maar waarom? Oefening baart kunst. Vraag aan je rijinstructeur of je deze verrichting veel mag oefenen tijdens je rijlessen. 

Ook de hellingproef is onderdeel van de bijzondere verrichtingen. Bij deze proef heb je de opdracht om de auto op een helling te zetten en vervolgens opnieuw optrekt. Maar waarom is deze proef zo belangrijk zal je misschien denken?

In ons land hebben we verschillende situaties waarin je dit moet kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een parkeergarage. Opeens stopt een auto voor je op een schuine helling zodat je stil komt te staan. Hoe los je dit op? Inderdaad; de hellingproef uitvoeren.  

Bij de rijlessen van ZH Rijschool wordt uitvoerig op al deze bijzondere verrichtingen ingegaan. Wij zorgen dat jij de verrichtingen onder de knie hebt om deze naar behoren uit te voeren op je examen of tussentijdse toets. Onze rijschool in Den Haag helpt jou veilig de weg op.

Terug naar het informatieportaal

Bekijk onze andere informatie:

Tags:

Beste rijschool Den Haag

CBR praktijkexamen

Tussentijdse toets

Bijzondere verrichtingen CBR